KOOPERATİF ÜYELİĞİ
Kooperatif Ana Sözleşmesi: S.S. Güney Çankaya Vişnelik Konut Yapı Kooperatifi Kuruluş Gazetesi_f0c015.pdf
1) Kooperatifin amacı ve faaliyet konuları nelerdir?
Kooperatifin amacı ortaklarının konut ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu amaçla kooperatif:
- Arsa ve arazi satın alır, birleştirir, imar planına uygun biçimde böldürerek altyapı, plan, proje ve maliyet hesapları hazırlar ve ortaklarına konut yaptırır.
- Yaptırılan konutların mülkiyetini anasözleşmede yazılı esaslara göre ortaklarına aktarır.
- Ortaklarının sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tesisleri kurar, bunları ortaklarına aktarabilir.
- Yukarıdaki fıkralardaki yazılı hususları sağlamak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulunabilir, gayrimenkul ve menkulleri iktisap eder, kiralar, kiraya verir, satar ve benzeri tasarruflarda bulunur, ayni haklar tesis eder.
- Kooperatifin kredi ihtiyacının karşılanması amacı ile ilgili finansman kuruluşlarına başvurur, borçlanır, açılan kredinin zamanında ve amacına uygun kullanılmasını sağlayıcı tedbirleri alır.
- Konut yapımının imkansızlaşması halinde, kooperatife ait arsayı parselleyerek ya da hisselendirerek, genel kurulca karara bağlanması şartıyla kura ile ortaklarına dağıtır.
- Konut yapı kooperatifleri üst kuruluşlarına katılır.
- Gerektiğinde ortaklar ve personel için yardım fonları oluşturur, konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunur.
2) Yapı Kooperatifleri ortaklık şartları nelerdir?
Kooperatife ortak olabilmek için aşağıdaki nitelik ve şartların varlığı gereklidir:
- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi olmak,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı uyruklu olmakla birlikte 2644 Sayılı Tapu Kanunu veya yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre Türkiye'de gayrimenkul edinmesine imkan sağlanmış kişilerden bulunmak,
- 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 9. maddesinde sayılan tüzel kişilerden olmak.
3) Ortaklığa kabul ne şekilde gerçekleşir?
4) Ortaklıktan hangi hallerde, nasıl çıkılır?
- Her ortağın kooperatiften çıkma hakkı vardır. Bir ortağın hiçbir surette kooperatiften çıkamayacağına dair bağlamalar hükümsüzdür.
- Ana sözleşmeye göre her ortak, hesap senesi sonundan en az bir ay önce yönetim kuruluna yazı ile başvurmak suretiyle ortaklıktan çıkabilir.
Yönetim kurulu bu hükme uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, yazılı başvurunun kooperatif kayıtlarına girişinden itibaren bir ay içinde kabulden kaçınırsa; ortak, çıkma dileğini noter aracılığı ile yönetim kuruluna bildirir. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşir.
5) Kooperatif Yönetim Kurulu hangi hallerde ortağın çıkarılmasına karar verebilir?
Durumları aşağıda gösterilen hallere uyanlar yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan çıkarılır:
- Anasözleşmenin 10. maddesinde yazılı ortaklık şartlarını kaybedenler,
- Parasal yükümlülüklerini 30 gün geciktirmeleri üzerine, yönetim kurulunca noter aracılığı ile yapılacak ihtarı takip eden 10 gün içinde bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere yine aynı kurulca ikinci ihtar yapılır. İkinci ihtarı takip eden 1 ay içerisinde de yükümlülüklerini yerine getirmeyenler,
- Kura çekimi sonunda kendilerine düşen konutları kabul etmeyenler,
- Tapuda kendi adlarına tescilinden önce konutlarında yaptıkları tahribat veya tadilatı yazılı ihtara rağmen düzeltmeyenler,
- Kooperatifin para, mal ve belgeleri üzerinde işledikleri suçlardan dolayı mahkum olanlar.
6) Ortaklığı sona erenlerle hesaplaşma ne şekilde yapılır?
7) Ortaklığın devri ne şekilde olur?
- Ortaklık, yazılı olarak yönetim kuruluna bildirilmek suretiyle anasözleşmenin 10. maddesindeki ortaklık şartlarını taşıyan kişilere devredilebilir.
- Yönetim kurulu bu şekilde ortaklığı devralan kişiyi ortaklığa kabulden kaçınamaz.
- Yasal bir sebep olmaksızın devralanın ortaklığını kabul etmeyen yönetim kurulu üyeleri devreden ve devralanın uğrayacakları zararlara karşı müteselsil sorumludurlar.
- Devir halinde eski ortağın kooperatife karşı tüm hak ve yükümlülükleri yeni ortağa geçer, kooperatifçe bu devir sebebiyle taraflardan ayrıca ödemelerde bulunmaları istenemez.
8) Kooperatiflerde arsa alımı nasıl olur?
9) Konutlar ortaklara nasıl dağıtılır?
Konutlar, maliyet bedelleri kesinleştikten sonra ortaklar veya temsilcilerinin katılımıyla noter önünde çekilecek kura ile dağıtılır. Ancak, yaptırılacak konutların arsa durumuna, projeye, ortakların ihtiyaç ve tercihlerine göre değişik tip ve gruplar halinde planlanması aşamasında, taşınmazların ortakların isteklerine göre önceden dağıtılması kararlaştırılmış ise kuraya başvurulmaz.